آشنایی با رله روسی و تاریخچه ساخت آن

type of relays

رله روسی یک دستگاه الکترومکانیکی است که برای سوئیچینگ مدارهای الکتریکی، سیگنالینگ و مدارهای کنترل طراحی شده است. رله و انواع رله روسی از پرکاربرد‌ترین قطعات الکترونیکی است که برای قطع وصل جریان برق با ولتاژ های بالا بکار میرود، رله روسی یا بطور کلی رله‌ها دارای یک قسمت کنترلی الکترونیکی و یک سوییچ است و نوعی کلید الکتریکی سریع بی‌درنگ است که با هدایت یک مدار الکتریکی دیگر باز و بسته می‌شود.

رله های به نوعی تقویت کننده هستند میتوانند جریانی قوی تر از جریان ورودی را هدایت کنند و نوعی کلید الکتریکی سریع یا بی‌درنگ است که با هدایت یک مدار الکتریکی دیگر باز و بسته می‌شود. این نوع کلید الکتریکی به صورت‌های مختلف مکانیکی، حرارتی، مغناطیسی، الکترو استاتیک و… می‌باشد.

در یک رله الکترومغناطیسی کنتاکتها در دو حالت پایدار بسته و باز قرار میگیرند و با بسته یا باز شدن کنتاکت‌های خود به تغییر در پارامترهای خاص واکنش نشان می‌دهد

پارامترهای اصلی رله عبارتند از: جریان نامی، ولتاژ، زمان و سایر مقادیری که رله برای آنها طراحی شده است که هر کدام دارای مقدار تحریک است (جریان، ولتاژ، زمان و غیره) که در این محدوده رله به طور خودکار عمل میکند و پاسخ میدهد.

درزیر به بررسی رله های الکترومغناطیسی می پردازیم:

رله های روسی و عمدتا رله ها از دو فلز مختلف الجنس ساخته شده اند که ضرایب انبساط طولی مختلفی دارند این دو فلز از یک طرف به هم چسبیده و دور آن یک رشته سیم حامل جریان الکتریکی پیچیده شده است زمان عبور جریان الکتریکی از سیم، حرارت ایجاد شده موجب خم شدن می شود و کمک میکند تا رله عمل کند و پس از گذشت مدت زمانی به حالت اولیه خود بر میگردند.

در مدارهای الکترونیکی برای قطع شدن جریان از فیوز استفاده می‌کنند تا از اتصال کوتاه در مدار حفاظت کنند و این امر اغلب منجر به سوختن فیوز می‌شود ولی رله‌ها جریان مدار را قطع می‌کنند

ویژگی بارز رله‌های الکترومغناطیس روسی، ابعاد کوچک و فوق‌العاده کوچک، محافظت در برابر گرد و غبار و رطوبت و بعدها فقط یک قاب فلزی مهر و موم شده بود. رله های مهر و موم شده هرمتیک در رله های (RMUG و RES8) پایه شیشه ای متصل به فلز داشتند و با هوای خشک یا نیتروژن پر می شدند. برای عملکرد قابل اعتماد در شرایط شتاب، ارتعاش و شوک های قابل توجه، طرح طراحی یک آهنربای الکتریکی با سیم پیچ بعدها مورد استفاده قرار گرفت که ابتدا در رله RES8 مورد استفاده قرار گرفت و بعداً به طرح اصلی برای توسعه انواع خاص تبدیل شد.

 

res8-relay

اطلاعات رله روسی RES8

انواع جدیدی از رله های الکترومغناطیسی باموفقیت بر روی ماهواره Iskra، در سیستم های جنگنده MIG-15 و همچنین در سایر تجهیزات هوانوردی، فضایی و نظامی عمل کردند. لازم به ذکر است که بسیاری از رله های توسعه یافته بیش از 40-50 سال پیش، هنوز نه تنها در حال بهره برداری هستند، بلکه در حال تولید هستند

رله های الکترومغناطیسی کم توان در دستگاه های اتوماسیون و کنترل از راه دور نه تنها به عنوان یک عنصر سوئیچینگ مستقل استفاده می شد، بلکه بخشی از دستگاه های رله تماسی به اصطلاح پیچیده (هیبرید) نیز بود.

استفاده از عناصر فناوری الکترونیکی (تریود، تترود، تیراترون، فتوسل و بعداً نیمه هادی ها) به توسعه دهندگان تجهیزات اجازه داد تا قابلیت های فنی رله های الکترومغناطیسی را گسترش دهند. به عنوان مثال، تقویت الکترونیکی جریان کنترل نه تنها حساسیت رله را افزایش داد، بلکه به آنها اجازه داد تا از پالس های کوتاه با مدت زمان حداکثر 10 میکرو ثانیه کار کنند.

اولین نمونه های داخلی سوئیچ های رید در سال 1958 در NII-56 ایجاد شد و نمونه های اولیه رله های روسی بر اساس سوئیچ های رید در سال 1959 در موسسه تحقیقات ارتباطات تلفن شهری و روستایی (NIITS) ایجاد شد. تولید صنعتی اولین انواع سوئیچ رید خانگی KEM-1; KEM و KEM-3 و اولین ریدرله RES42; RES43; RES44  در کارخانه Krasnaya Zarya راه اندازی شد. در سال 1963، تولید سوئیچ های رید به کارخانه ابزار فلزی-سرامیک ریازان (RZMKP) منتقل شد، جایی که رله های رید نیز در سال های اخیر توسعه یافته اند.

رله روسی RES470002

اطلاعات رله روسی RES47

در اواخر دهه 1950 حدود 50 شرکت در ایالات متحده آمریکا به تولید رله مشغول بودند که بیش از 1000 نوع رله مختلف را تولید می کردند. در اتحاد جماهیر شوروی، در این زمان، حدود 350 نوع رله عمدتاً الکترومغناطیسی تولید می شد که ساخت آنها توسط حدود 30 شرکت انجام شد که در میان آنها بزرگترین تولید کنندگان کارخانه های لنینگراد Krasnaya Zarya ، Elektrosila و Electrotechnical Plant بودند.

“Kharkiv Electromechanical” و “Telephone-commutator Cheboksary” , “Electroapparatus Plant” و همچنین تعدادی از شرکت های مسکو، از جمله کارخانه “Autoelectronics” (ATE-1). به زودی تولید رله های الکترومغناطیسی کم مصرف با بیشترین تقاضا به شرکت تولید خارکف “Radiorele”، شرکت تولید ایروان “Armrele”، کارخانه رله ایرکوتسک “Zarya”، کارخانه نووگورود ارجاع داده شد.

بنابراین، در اواسط قرن گذشته، رله ها به یکی از اجزای اصلی دستگاه های فنی مختلف تبدیل شدند. در عین حال، حتی رله‌های هم‌نوع، به دلیل اهداف مختلف و تولید صنعتی، دارای طراحی‌های متفاوت، ویژگی‌های فنی غیرقابل مقایسه و تفاوت چشمگیری در فناوری تولید و آزمایش بودند. بسیاری از رله های تولید شده توسط صنایع داخلی دارای کاربرد دوگانه بودند، یعنی هم در تجهیزات اقتصادی ملی و هم در تجهیزات نظامی استفاده می شدند. در این زمان اولین گام ها از نظر طبقه بندی رله ها برداشته شد. هنگام معرفی یک سیستم داخلی جدید عادی سازی بین بخشی محصولات صنعتی، یک سیستم تعیین نوع یکپارچه برای رله های تازه توسعه یافته معرفی شد که بر اساس قابلیت های فنی و عملکردی آنها بود، به عنوان مثال به صورت زیر دسته بندی شدند:

رله RES (РЭС)– رله های الکترومغناطیسی جریان پایین؛

رله  REN (РЭH)– رله های الکترومغناطیسی با ولتاژ (افزایش یافته)؛

رله (РЭВ) REV – رله های الکترومغناطیسی با فرکانس بالا و جریان کم؛

رله   (РЭП) RP (РП)، REP – رله الکترومغناطیسی رده میانی؛

رله  (РПГ) RPG – رید رله (الکترومغناطیسی) رده میانی؛

رله (РПС) RPS – رله (الکترومغناطیسی) قطبی شده با جریان پایین؛

رله  (РПВ)RPV – رله (الکترومغناطیسی) پلاریزه (جریان پایین) با فرکانس بالا؛

رله (РТ)RN(РН)، RT – رله ولتاژ، رله جریان.

type of relays

در دهه 1960 و 1970، کار بر روی طبقه بندی صنعت، استانداردسازی و یکسان سازی رله های داخلی در اتحاد جماهیر شوروی آغاز شد. اولین اسناد نظارتی شامل شرایط فنی عمومی (OTU) است که در سال 1965 توسط وزارت صنایع رادیویی اتحاد جماهیر شوروی برای توسعه، تولید و استفاده از رله های الکترومغناطیسی کوچک و مینیاتوری کم توان RES، REN، REV RPS , و انواع رله‌های RPV صادر شد. این محصولات برای کار در تجهیزات ارتباطی، سیگنالینگ، اتوماسیون و دستگاه های تله مکانیک در وسایل نقلیه سیار حمل و نقل زمینی، آبی و هوایی، از جمله در شرایط خاص، طراحی شده اند. از آنجایی که استفاده از چنین رله‌هایی ماهیت بین‌صنعتی داشت، به زودی OTU‌های شاخه‌ای به GOST 16121-70 «رله‌های الکترومغناطیسی» تبدیل شدند. OTU”. استانداردهای مشابهی برای تجهیزات الکتریکی ثابت برای اهداف عمومی (GOST 8250-67) و همچنین برای دستگاه های اتوماسیون در حمل و نقل ریلی (GOST 5.357-70 و GOST 5.197-72) ایجاد شده است.

ایجاد صنعت رله های جریان پایین

توسعه و بهبود بیشتر رله ها با الزامات عملیاتی و فنی بیشتر در موشک‌های فضایی و تجهیزات نظامی استفاده از رله‌های الکترومغناطیسی کم جریان را افزایش داد، این رله ها نه تنها باید وزن کم و سختی بالا داشته باشد، بلکه باید عملیات طولانی‌مدت بدون دردسر  و همچنین محدوده دما، شوک و ارتعاش. شتاب و غیره در یک فضای وسیع تحمل کنند. برای اجرای این الزامات، طراحی و راه حل های فن آوری جدید، مواد تماسی و ساختاری جدید، میکروسیم ها، فناوری های ریز اتصال، تجهیزات تکنولوژیکی ویژه و تجهیزات کنترل و آزمایش مورد نیاز بود. بنابراین، شاخه‌های مختلف صنعت قبلاً در ایجاد رله‌ها مشارکت داشتند و توسعه طراحی و فناوری‌های ساخت رله‌های جریان پایین به شاخه‌ای مستقل از فناوری در سال 1972 تبدیل شد.

هدف اصلی ایجاد صنعت رله

هدف اصلی ایجاد صنعت رله گسترش دامنه و افزایش تولید رله های جریان کم یا محبوب ترین عناصر تجهیزات ویژه، اتوماسیون، تله مکانیک، ارتباطات و غیره بود. و ازین روبه شرکت ها موضوع و تخصص فنی اختصاص داده شد. بنابراین، به عنوان مثال، به یکی از بزرگترین کارخانه های رله – خارکف “Radiorele” دستور داده شد که در تولید رله های مینیاتوری و میکرومیناتوری غیر قطبی (RES49; RES60) و فرکانس بالا (REV16; REV17) به صورت تخصصی وارد عمل شود.

با توجه به تخصص فناورانه، انجمن تولید رادیو رله به مکانیزاسیون و اتوماسیون ساخت قطعات و مجموعه های رله مشغول بود. PO “رله” ارمنستان متخصص در تولید رله های بسیار حساس غیر قطبی کوچک و مینیاتوری (RES54; RES59) و رله های زمان حرارتی (RTN3; RTN6) بود و شعبه ایروان NIIKT، با توجه به تخصص فناوری، قرار است تجهیزات کنترل کیفیت رله را توسعه دهد. کارخانه نووگورود “پنجاهمین سالگرد اکتبر” در ساخت رله های پلاریزه کوچک (DP12، RPS20؛ 32 RPS ، RPV2؛ 5 RPV)، و همچنین رید رله های  (55-RES42-44)، مشغول طراحی و ساخت شد.

تولید سوئیچ های باز و روکش دار و همچنین سوئیچ های رید در کارخانه رله Starodubsky و کارخانه Alatyr Elektropribor متمرکز شد. 

کارخانه ا  Irkutsk Zarya” رله‌های اتوماسیون صنعتی، رله‌های مینیاتوری و غیر قطبی کوچک (RES48) تولید می‌کند و در ساخت بسته‌بندی و قطعات پلاستیکی تخصص دارد.

در دهه اول صنعت رله ده ها طرح جدید از رله های کم جریان ایجاد شده است که شایسته نمایش فناوری رله داخلی در سطح جهانی است. چنین محصولاتی به عنوان مثال، رله های ساب مینیاتوری (وزن حدود 2 گرم) RES79، RES 80، RPS46 هستند.

به عنوان مثال، رله پلاریزه RPS46 شامل دو کنتاکت تغییر برای هر جریان سوئیچینگ از 5 میکروآمپر به 1 آمپر است. رله حجم داخلی 0.36 سانتی متر مکعب را اشغال می کند و طراحی آن کاملاً جوش داده شده (جوش لیزری) و شامل 48 قسمت از جمله سیم پیچ است.

در دهه 80، فرآیندهای اصلی فناوری لیزر، میکروجوش، لحیم کاری، عملیات خلاء حرارتی، تمیز کردن شیمیایی قطعات و مجموعه‌های رله توسعه و معرفی شدند. در این دوره، کار تقریباً بر روی بهینه سازی فناوری تولید رله های الکترومغناطیسی کم جریان و کنترل و آزمایش آزمایش آنها به پایان رسید که در نسخه جدید GOST 16121-86 منعکس شد.

لازم به ذکر است که الزامات توسعه و تولید رله های الکترومغناطیسی با جریان کم که در GOST 16121-86 تعیین شده است تقریباً با الزامات استانداردهای نظامی آمریکا شامل MIL-PRF-5757 (رله در الکترونیک، ارتباطات و سایر کاربردها MIL-PRF-39016 (رله در تجهیزات الکترونیکی و ارتباطی)، MIL-PRF-6106 (رله در ساختار هواپیما، موشک، فضاپیما،) یکسان سازی شد.

بحران صنعت که در اوایل دهه 1990 به وجود آمد، از کارخانه های رله نیز عبور نکرد. کاهش فروش که از سال 1991 آغاز شد، 7 سال به طول انجامید و ناگزیر باید منجر به فروپاشی بنگاه ها شود. خوشبختانه این اتفاق در مورد همه تولید کنندگان رله و به ویژه با NPO مادر Severnaya Zarya رخ نداد ، جایی که با پیش بینی چنین پیشرفتی وضعیت ، مدیریت و متخصصان انجمن به سرعت توسعه محصولات جایگزین – رله های عمومی را سازماندهی کردند.

استفاده صنعتی تولید چنین رله هایی (REK51; 52; 53; 55; 58; 67; 76; 74; UK2) به خوبی با فرآیند فناوری موجود مطابقت دارد و خود رله ها به لطف بازاریابی به موقع بلافاصله مورد تقاضای بسیاری از شرکت ها قرار گرفتند. روسیه و کشورهای CIS که شروع به تولید لوازم خانگی جدید، تجهیزات ارتباطی و اتوماسیون صنعتی کردند. این امر باعث کاهش کلی در حجم تولید شد و به شرکت کمک کرد تا پتانسیل اصلی تحقیقات و تولید و پرسنل را حفظ کند. 

رله های الکترومغناطیسی جریان کم

رله های الکترومغناطیسی جریان کم (دارای حدود 190 نوع است که در ده ها نسخه تولید شده است که در ولتاژ کنترل متفاوت است. رابط خارجی و غیره. مصرف کنندگان این رله ها بیش از 2000 شرکت در روسیه و کشورهای CIS هستند. بخش قابل توجهی از رله های الکترومغناطیسی کم جریان (بیش از 150 نوع) در حال حاضر توسط شرکت های روسی تولید می شود و عمدتاً در تجهیزات ویژه داخلی استفاده می شود.

از مقالات مربوط به رله های الکترومغناطیسی با جریان کم می توان به کتاب های زیر اشاره کرد:

  • Roizen V.Z. Electromagnetic small-sized relays. Leningrad: Energoato-Mizdat. Leningrad. department, 1986;
  • Rudyk A.R., Lyubinsky D.L. (co-authored with Vishneovsky V.V. and Kostryukov S.I.). Miniature Relay Technology. Under. ed. HELL. Zhi-votchenko. Leningrad: Energoizdat. Leningrad. department, 1986;
  • Korobkov Yu.S., Flora V.D. Electromechanical automatic devices. — M.: Energoatomizdat, 1991;
  • Shoffa V.N. Reed switches and reed-new devices: a Handbook. – M .: MEI Publishing House, 1993.

 

روسی پارت

با داشتن نیروهای متخصص قادر است انواع رله و سایر قطعات الکترونیکی روسی شما را در سریعترین و با بهترین قیمت تهیه و به سراسر ایران ارسال نماید. برای مشاهده رله های موجود در سایت روسی پارت روی لینک مربوطه کلیک کنید و با تیم فروش ما در ارتباط باشید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *